България е втора в Европейския по поскъпване на работната ръка. Това

...
България е втора в Европейския по поскъпване на работната ръка. Това
Коментари Харесай

Икономист: За последните 6 години у нас има удвояване на заплатите

България е втора в Европейския по повишаване на работната ръка. Това демонстрират данните на Евростат за второто тримесечие на 2024 година Най-голямо повишаване на разноските за почасово възнаграждение има в Хърватия – 17,6%. България е с 15,4 на 100, а Румъния -15%.

" Статистиката сочи, че общият пазар на труда в Европа работи. Цяла Източна Европа, без Словения, регистрира извънредно бърз растеж. Той е 2 пъти над междинния за Европейски Съюз. За последните 6 години у нас има удвояване на заплатите. Въпросът още веднъж е в ниската стартова база даже след тези промени ", разяснява в студиото на NOVA Лъчезар Богданов, основен икономист на Института за пазарна стопанска система.

Според него българският бизнес е изправен пред няколко провокации.

" Освен че трудът нараства, в идващите 10-12 години работната мощ ще намалее с над 400 хиляди души. Не единствено частният, само че и общественият бранш ще би трябвало да се научи да работи с по-малко хора, употребявайки технологии. За да можеш да плащаш и да мотивираш кадърните, би трябвало първо да реформираш системата. Тоест, хора с висше обучение да не попълнят бланки на ръка и да одобряват папки на опашки, а да се занимават с труд, който изисква това обучение ", добави Богданов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР